65 partners lanceren Nederlandse AI Coalitie

Meer dan 65 bedrijven, maatschappelijke organisaties en onderzoeksinstellingen lanceren vandaag de Nederlandse AI Coalitie. De partijen, waaronder MKB-Nederland en VNO-NCW, willen dat Nederland een speler van formaat wordt op het terrein van artificiële intelligentie (AI). Het initiatief is tegelijk gepresenteerd met het Rijksbrede Strategisch Actie Plan AI (SAPAI) van de overheid. Zorgen, kansen, bloei ‘Alleen... Read more »

Meer dan 65 bedrijven, maatschappelijke organisaties en onderzoeksinstellingen lanceren vandaag de Nederlandse AI Coalitie. De partijen, waaronder MKB-Nederland en VNO-NCW, willen dat Nederland een speler van formaat wordt op het terrein van artificiële intelligentie (AI). Het initiatief is tegelijk gepresenteerd met het Rijksbrede Strategisch Actie Plan AI (SAPAI) van de overheid.

Zorgen, kansen, bloei
‘Alleen door samen op te trekken kunnen we de zorgen wegnemen die er bij sommigen zijn, de kansen benutten en de Nederlandse AI-agenda tot volledige bloei brengen’, aldus Cees Oudshoorn, directeur van VNO-NCW en MKB-Nederland en mede-initiatiefnemer van de Nederlandse AI Coalitie (NL AIC). Het is de bedoeling dat deelnemers aan de coalitie plannen presenteren die bijdragen aan het actieplan van het Rijk. Daarnaast werkt de coalitie aan grootschalige acties, bijvoorbeeld om werknemers en werkgevers binnen het midden- en kleinbedrijf (mkb) bewust te maken van de kansen van AI en bijscholing te bieden voor digitale vaardigheden.

Touwtjes in eigen handen
Nederland en de EU kunnen zich volgens de coalitie onderscheiden met een op samenwerking gerichte aanpak waarbij publieke waarden, grondrechten en de menselijke kant van AI een prominente plek innemen in nieuwe AI-toepassingen. ‘Met de Nederlandse AI Coalitie willen we ervoor zorgen dat AI ons niet overkomt, maar dat we zelf de touwtjes in handen houden’, zegt Focco Vijselaar van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

400 extra onderzoekers
NL AIC wil onder andere één nationaal AI kennis- en innovatienetwerk vormen, dat alle verschillende AI-initiatieven van bedrijven en onderzoekscentra gaat verbinden. In het netwerk zou budget moeten komen voor zo’n 400 extra onderzoekers en voor AI-initiatieven op terreinen waar Nederland zich internationaal kan onderscheiden. NL AIC denkt dan aan de agrosector, de zorg, technische industrie en veiligheid. Verder wordt gewerkt aan een plan om een Europees topcentrum voor AI-onderzoek naar Nederland te halen. Dit kan de nu nog relatief goede uitgangspositie van Nederland verder versterken en werken als een magneet voor nieuw talent en bedrijvigheid.

Bedrijfsleven en ministerie
De Nederlandse AI Coalitie is oorspronkelijk een initiatief van VNO-NCW, MKB-Nederland, het ministerie van EZK, TNO, Seedlink, Philips, Ahold Delhaize, IBM, en Topteam Dutch Digital Delta. Meer informatie over de NL AIC, de actieagenda en alle partners die meedoen is te vinden op de website van de coalitie: www.nlaic.com.

Lancering AI Coalitie met Mona Keijzer
‘Kunstmatige intelligentie is een ongelofelijke kans én een voorwaarde om mee te blijven doen in de economie van de toekomst. En dat is belangrijk voor de banen van onze (klein)kinderen’, zei staatssecretaris Mona Keijzer bij de presentatie van de AI Coalitie. Zij benadrukt de samenwerking tussen ondernemers, onderwijs- en onderzoeksinstellingen en overheden. ‘We kunnen niet zonder elkaar.’

Video is een productie van www.mkb.nl/

Aanmelden nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.