Workshops Data Science Alkmaar

De volgende workshops worden door Data Science Alkmaar in samenwerking met de Vrije Universiteit Amsterdam en de EDIH Digital Hub Noordwest Nederland aangeboden.

Via het formulier onderaan deze pagina kan je aangeven in welke workshops je geïnteresseerd bent. Wij brengen je dan op de hoogte over de planning van, mogelijkheden tot, en voorwaarden voor deelname.

Mocht je geïnteresseerd zijn in een onderwerp dat niet in onderstaand overzicht is opgenomen, deel dit gerust met ons via het opmerkingen veld in het formulier.

Workshop 1,2 en 3 zijn onderdeel van het EDIH programma. Voor deelnemers uit het mkb geldt dat deze worden gesubsidieerd door de EU.


1. Succesvol Managen van Digitalisering
Voortdurend komen er nieuwe digitale technologieën op de markt, die in sommige gevallen in korte tijd tot ingrijpende veranderingsvraagstukken leiden – denk bijvoorbeeld aan de recente opkomst van ChatGPT en andere toepassingen van Artificial Intelligence (AI). Daarbij is het belangrijk juist voorbij te gaan aan de hype van de dag en inzicht te krijgen in de onderliggende patronen die deze ontwikkelingen vormgeven. In een serie van 4 workshops nemen we deelnemers mee in de nieuwe digitale technologieën die op de markt. We schetsen de bredere context van digitale innovatie en transformatie, gaan in op de vraag hoe organisaties processen rond dergelijke innovaties succesvol kunnen managen, en zoomen vervolgens in op vraagstukken rond data, algoritmen en AI.

2. Ontwerp je datagedreven businessmodel
Dit is een serie van 4 interactieve workshops (van een dagdeel) waarin de deelnemers voor hun eigen organisatie een businessmodel voor een dataproduct en/of -dienst ontwikkelen.
De volgende onderwerpen worden behandeld:
– het waarom, wat en hoe van datagedreven innovatie en innovatiepatronen.
– de belangrijkste ontwikkelingen rondom datagedreven technologieën. We gaan o.a. dieper in op concepten als: (big) data, algoritme, machine learning en kunstmatige intelligentie.
– wat zijn de kansen en bedreigingen van deze technologieën en hoe deze te benutten?
– hoe ontwikkel je een datagedreven businessmodel en wat zijn modellen en tools waar wij direct mee aan de slag kunnen?

Indien gewenst bestaat de mogelijkheid om aan het eind van deze serie workshops de ontworpen businessmodellen te laten beoordelen op financierings- en subsidiemogelijkheden.

3. Data Sharing Bootcamp
Deze interactieve workshopserie van 4 dagdelen gaat in op het belang van data delen tussen organisaties en hoe hier succesvol invulling aan te geven. Data delen is immers geen doel, maar een middel om als bedrijf succesvol te zijn. Je ontwikkelt een strategie voor data delen en aan de hand van in de praktijk bewezen tools wordt het data delen concreet gemaakt voor jouw bedrijf. In de bijeenkomsten wordt vervolgens ook stilgestaan bij zaken die een rol spelen bij het daadwerkelijk delen van data tussen organisaties: juridische- en businessaspecten, maar ook de technologie, waarbij deelnemers ‘hands on aan de knoppen zitten’.

4. Kunstmatige Intelligentie – de basis
In deze interactieve workshop van 1 dag worden de belangrijkste concepten uitgelegd die nodig zijn om de kansen en bedreigingen van kunstmatige intelligentie te kunnen beoordelen. We gaan onder andere dieper in op: (big) data, analytics (beschrijven, voorspellen, optimaliseren), algoritmes, machine learning, (generatieve) kunstmatige intelligentie en de juridische en ethische aspecten. Je gaat ook zelf aan de slag met AI software (open source tool).
Doelgroep: mensen die hun basiskennis in dit domein willen verrijken

5. Large Language Models
In deze interactieve workshop van 1 dag wordt dieper ingegaan op het waarom, wat en hoe van ‘large language models’ en ’tekstanalyse’. We gaan onder andere dieper in op de werking ervan, beoordeling van de output, beschikbare (open source) modellen, kansen en valkuilen.
Doelgroep: mensen met een zeker mate van kennis van, en ervaring met data-analyse.

Aanmelden interesse workshops

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.