ELIXIR, de Europese onderzoeksinfrastructuur voor bio-wetenschappelijke gegevens, biedt open toegang tot gegevens, tools en workflows als reactie op de COVID-19-pandemie. De 23 Europese partners van ELIXIR hebben snel gereageerd om onderzoekers te ondersteunen bij hun gezamenlijke inspanningen tegen de pandemie.
In een recent artikel in Nature wordt de samenwerking belicht tussen Europese partners voor wat betreft corona. Open data spelen een grote rol in de wereldwijde reactie op grootschalige uitbraken. Een analyse van de ebola-uitbraak van 2016 wijst bijvoorbeeld op het belang van open data, waaronder genomische data, om kennis te genereren over ziekten waarbij effectieve vaccins ontbreken of niet zijn ontwikkeld. Evenzo speelden open data een belangrijke rol in de reactie op de Zika-uitbraak in 2016 met de toezegging van toonaangevende nationale agentschappen en wetenschappelijke organisaties om gegevens te delen.
In de huidige uitbraak van het coronavirus is de wereldwijde gemeenschap bezig met een grootschalige reactie op de volksgezondheid om de ziekteverwekker, SARS-CoV-2, te begrijpen en de coronavirusziekte 2019 (COVID-19) te bestrijden. Er worden enorme hoeveelheden nieuwe gegevens gegenereerd die moeten worden geanalyseerd in de context van reeds bestaande gegevens en die moeten worden gedeeld voor oplossingsgerichte onderzoeksbenaderingen ter bestrijding van de ziekte en ter informatie van het volksgezondheidsbeleid.
ELIXIR is de Europese Life Science Data Infrastructure die life science-bronnen van nationale centra in heel Europa samenbrengt. Deze bronnen omvatten databases, softwaretools, trainingsmateriaal, cloud-opslag en supercomputers. Het doel van ELIXIR is om deze bronnen te coördineren om een enkele infrastructuur te vormen – toegankelijk in heel Europa en het voor wetenschappers over de hele wereld gemakkelijker te maken om gegevens te vinden en te delen, expertise uit te wisselen en beste praktijken overeen te komen. ELIXIR is een gedistribueerde organisatie met knooppunten in haar 22 lidstaten en bij EMBL-EBI.
Lees hier het hele artikel van Nature.
Photo by Martin Sanchez on Unsplash