College 3 / 2018: Wie zijn uw medewerkers van morgen?

Het 3e college van DSA dit jaar boeide met het thema: ‘Big data & HR: wie zijn uw medewerkers van morgen?’ De juiste medewerker op de juiste plek: u vindt ze (beter) met People Analytics. Deskundigen vertelden deze avond over de kansen en de hobbels. Voorspellen wie uw medewerkers van morgen zijn: wie wil dit... Read more »

Het 3e college van DSA dit jaar boeide met het thema: ‘Big data & HR: wie zijn uw medewerkers van morgen?’ De juiste medewerker op de juiste plek: u vindt ze (beter) met People Analytics. Deskundigen vertelden deze avond over de kansen en de hobbels.

Voorspellen wie uw medewerkers van morgen zijn: wie wil dit niet? Uw medewerkers bepalen de kwaliteit van uw dienstverlening én vormen een substantieel deel van de kosten. Online databases met CV’s, social media profielen, big data: ze herbergen een schat aan informatie die relevant kunnen zijn in het HR proces. Wat betekent de inzet van People Analytics en wat betekent het voor de huidige rol van HR? En hoe krijg je een beetje grip op deze ogenschijnlijk complexe ontwikkelingen?

People Analytics betreft het vakgebied dat zich bezighoudt met het analyseren van grote sets aan data voor wat betreft (potentiële) medewerkers. Ook hier draait het om algoritmes. Enerzijds interessant voor de werving van medewerkers (de juiste man/vrouw voor de job) en anderzijds interessant voor het werkplezier/rendement van de medewerker (de man/vrouw op de juiste plek).

Natuurlijk: de techniek is veelomvattend en wellicht ook disruptive voor het vak van HR Manager. Eén ding is zeker: ook hier is sprake van een data driven ontwikkeling die kansen biedt. En: People Analytics wint enorm aan populariteit op dit moment.

Elmira van den Broek, promovenda bij het KIN Center for Digital Innovation, boeide als eerste spreker het publiek met ‘People Analytics: promise versus practice.’ Sandjai Bhulai, hoogleraar Business Analytics aan de Vrije Universiteit, richtte zich als wiskundige vooral op het denken van de HR-professional: ‘Analytics als zesde zintuig voor de HR manager.’ Willeke Meijer tenslotte besloot met ‘People Analytics: Het toepassen van HR data voor betere besluitvorming’ en praktische cases.

Met een levendige paneldiscussie tenslotte met de sprekers én met Ivo Weel (directeur Breinstein en Trainee.nl), Kees Mosch (manager HR, Legal & General Affairs at Bejo Zaden bv) en Frans Feldberg (Professor of Data-Driven Business Innovation at Vrije Universiteit) kwam het 3e college tot een boeiend slot, ook deze avond strak, soepel en ook geestig geleid door dagvoorzitter Marijn Plomp.

Eén ding is zeker: datascience en HR hebben elkaar gevonden.

(foto: Laurens Overtoom)

Aanmelden nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.