College 2 / 2018: AVG beperkt onderzoeksdrift data science

Ook het 2e college van Data Science Alkmaar kende een grote belangstelling. Het publiek hoorde over de status van AVG, maar ook over de tegengestelde belangen van de privacy-wetgeving en data science. Het bijt elkaar een beetje. De wetgeving versus het avontuur. In tegenstelling tot het 1e ‘aftrap’-college op 11 april was er gisteravond bij... Read more »

Ook het 2e college van Data Science Alkmaar kende een grote belangstelling. Het publiek hoorde over de status van AVG, maar ook over de tegengestelde belangen van de privacy-wetgeving en data science. Het bijt elkaar een beetje. De wetgeving versus het avontuur.

In tegenstelling tot het 1e ‘aftrap’-college op 11 april was er gisteravond bij het 2e college van Data Science Alkmaar een specifiek thema: Big data en privacy. In een introductie schetste Frans Feldberg (hoogleraar Data-Driven Business Innovation, Vrije Universiteit) de context van deze avond door de relevantie van big data en data science te benadrukken voor organisaties, bedrijfsleven en onderwijs/onderzoek in Noord-Holland en hiermee het belang van Data Science Alkmaar als platform om in contact te komen met de wetenschappelijke wereld en zo zicht te krijgen op de kansen die data science bieden.

De ’triple helix’ bleek deze avond ook goed vertegenwoordigd, zo toonde een overzichtelijk interactieve enquete van Geert Jan Koning (IT-jurist bij technologiebedrijf Triple) en Martijn Smit (advocaat bij Schenkeveld Advocaten; adviseert bedrijven en overheden over privacy gerelateerde juridische vraagstukken). Beiden brachten de huidige status van de AVG sinds de invoering op 25 mei j.l. in beeld en stelden dat het met het aantal sancties/claims tot op dit moment meeviel. Maar: de materie is complex. De werking van de AVG werd geïllustreerd aan de hand van concrete, vaak opmerkelijke cases uit de praktijk: wat mag wel en wat mag nu eigenlijk niet..?

En zo werd toe gewerkt naar een vergelijk van de domeinen AVG en Big data, tenslotte het thema van de avond, en kunnen we de conclusie trekken dat de AVG (weinig) het avontuurlijke karakter van data science (veel) duidelijk tracht te beperken. Immers: de wereld van data science – het benutten van big data, waarde creëren – betreft onderzoek, een geweldig avontuur waarvan de uitkomst niet vaststaat. It’s about things you don’t know you don’t know. Dat verkregen data hierbij wordt benut op een heel andere wijze dan aanvankelijk voor ogen stond, is waarschijnlijk.

Het volgende college vindt plaats op 28 november a.s. en betreft: ‘Big data en HR: Wie zijn uw medewerkers van morgen?’ Machines nemen ons (deels) het werk uit handen en dat brengt veranderingen op de werkvloer met zich mee. Voorlopig blijft er een vraag naar menselijk werk, maar: met andere skills en een andere aanpak. Hoe zien uw medewerkers van morgen eruit? En: hoe ziet uw organisatie er morgen uit?

Big data & human resources: een interessant thema voor dit 3e college.- Zorg dat u er (wederom) bij bent, aanmelden kan hier !

(foto: Laurens Overtoom)

Aanmelden nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.