Waarom bierviltjesberekeningen over het virus niet werken

Zonder wiskundige modellen is de verspreiding van een infectieziekte niet te voorspellen, en is het effect van een maatregel niet door te rekenen. Bierviltjesberekeningen op Twitter werken niet. Lees het boeiende artikel op NRC.nl

Data Science Alkmaar screent de media, op zoek naar interessante data-gerelateerde artikelen waar u uw voordeel mee kunt doen. Sowieso: wat is de waarde van data bij het zoeken naar een oplossing voor het Corona-virus?

Ze zeggen het stuk voor stuk, de vijf wetenschappers die NRC voor dit artikel sprak, allemaal gespecialiseerd in modellering van uitbraken van infectieziekten: zonder wiskundige modellen is de verspreiding van een infectieziekte niet te voorspellen, en is het effect van een maatregel niet door te rekenen.

Bierviltjesberekeningen op Twitter werken niet in een hypercomplexe werkelijkheid waarin ziektes anders uitpakken per leeftijd, geslacht of bevolking. In een wereld waarin virussen hun eigen verspreidingssnelheid veranderen, omdat ze dwingen tot ander gedrag, of hun eigen dragers uitroeien, lopen lijnen niet recht. Het barst van de onverwachte drempelwaardes, zelfversnellende effecten en elkaar versterkende parameters.

Lees hier het artikel van Carola Houtekamer en Marcel aan de Brugh van 22 maart. Illustratie Tjarko van der Pol.

Aanmelden nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.