Het webinar van Data Science Alkmaar op 22 september j.l. stond in het teken van 'Deep learning', voor velen een nog tamelijk onbekend begrip. Yura en Robin vertellen uit de praktijk. Kijk het terug!
Deep learning valt onder de noemer kunstmatige intelligentie (AI). Het algoritme achter deep learning is gebaseerd op patroonherkenning. Na eindeloos veel input, bijvoorbeeld foto’s van een hond, leert het algoritme zelf om in de toekomst een hond te herkennen.
Bij de mens werkt dit eigenlijk precies hetzelfde. Ons brein wordt gevoed met data uit de buitenwereld via ons netvlies of ons gehoor. Onze hersencellen zetten deze signalen vervolgens om in beelden en klanken. De structuur in onze hersenen die hiervoor zorgt, wordt ook wel een neuraal netwerk genoemd. En dit is precies waarop deep learning gebaseerd is.
Dit webinar van 22 september 2020 werd wederom gestuurd door gespreksleider Marijn Plomp en Frans Feldberg verzorgt een update voor wat betreft de ontwikkelingen rondom big data en AI in het algemeen en Data Science Alkmaar in het bijzonder. Daarnaast waren de volgende gasten:
Yura Perugachi-Diaz is momenteel bezig met haar PhD aan de VU bij de afdeling wiskunde. Bij Bejo Zaden onderzoekt en ontwikkelt zij deep learning-modellen die helpen bij het analyseren van beeldmateriaal. Bejo Zaden is toonaangevend in veredeling, productie en verkoop van groentezaden met vestigingen in meer dan dertig landen.
Robin van Ruitenbeek is momenteel ook PhD-student aan de VU en werkt daarnaast als AI-specialist bij Pon. Zijn onderzoek en werk is vooral gericht op het automatisch opsporen van voertuigschade. Hiermee wil hij de bedrijfsprocessen voor verschillende bedrijven innoveren door de ontwikkeling van een uniform schadedetectiesysteem.