Hoe China artificiële intelligentie (succesvol) inzet in de strijd tegen corona

Artificial intelligence is essentieel, weet men in China, zeker ook als het om corona gaat. Dit is vooral interessant omdat bij de bestrijding élke minuut telt.

Tijdens de bestrijding van het coronavirus worden in China uiteenlopende technologische toepassingen gebruikt, waaronder ook een enorm brede inzet van artificial intelligence.

Zo zagen we zelfrijdende wagentjes die boodschappen en medicijnen bezorgden in Wuhan en Beijing en robots die in ziekenhuizen worden ingezet om maaltijden te bezorgen of ruimtes te ontsmetten. We zagen hoe gezichtsherkenning wordt toegepast bij het toezicht op het naleven van de quarantaineregels.

En we zagen de Health Code-apps, die burgers voorzien van een gekleurde quick response code (QR-code) die uitdrukt of ze een besmettingsgevaar vormen. Die code zou kunnen werken op basis van een eenvoudig ouderwets predictive model met een gewogen puntensysteem, maar er zou ook een geavanceerd algoritme achter kunnen zitten.

Een toepassing die de laatste tijd regelmatig in het nieuws is, vormt het AI-systeem dat reeksen CT-scans – soms wel 300 tot 400 per patiënt – razendsnel kan analyseren, in zo’n 20 seconden in plaats van de 5 tot 15 minuten die een radioloog normaal nodig heeft. Het Shanghai Public Health Clinical Center ontwikkelde twee systemen met United Imaging en Yitu Technology.


Het interessante platform Customer Talk belicht de inzet van AI uitgebreid in dit artikel van Ed Sander, die als marketingconsultant twee jaar (2011-2013) vrijwilligerswerk gedaan voor goede doelen in Xi’an, China. Naast zijn reguliere werk als CRM-specialist geeft hij lezingen, colleges en workshops voor ChinaTalk en schrijft hij artikelen over onder andere social media, e-commerce, consumentengedrag en innovatie in China. Bezoek de website ChinaTalk voor zijn gratis e-books en video’s van lezingen en colleges van deze bijzonder gewaardeerde China-expert.

Photo by Franki Chamaki on Unsplash

Aanmelden nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.