Over data gesproken: Zondag met Lubach over de extreme wereld van de Flitshandel

Corona maakt ook slachtoffers op de beurs. Maar flitshandelaren als Flow Traders hebben juist een krankzinnig goede maand. Voor flitshandelaren maakt het niet uit of de koersen omhoog of omlaag gaan. In beide gevallen kunnen ze geld verdienen met nét iets sneller zijn dan de rest. Maar ze dragen niks bij aan de wereld.

Flitshandelaren als Flow Traders zijn het stadium ‘Where can we begin..?’ allang voorbij. Flitshandel – ook bekend als high-frequency trading – is een methode om te speculeren op valuta- en aandelenkoersen waarbij in zeer korte tijd (minder dan een seconde) zowel gekocht als verkocht wordt. Zo wordt gespeculeerd op kleine koerswijzigingen die zich in korte tijd voordoen of op kleine verschillen in de waarde van hetzelfde aandeel op verschillende beurzen (arbitrage). Door binnen een fractie van een seconde te kopen, te verkopen en meteen weer te kopen, kunnen met kleine koersverschillen grote winsten gemaakt worden.

De beurs ondergaat een crisis als gevolg van Corona, maar flitshandelaren hebben juist een krankzinnig goede tijd. Voor hen maakt het namelijk niet uit of de koersen omhoog of omlaag gaan. In beide gevallen kunnen ze geld verdienen met nét iets sneller zijn dan de rest. Maar ze dragen niks bij aan de wereld.

Hoe data hier een onwaarschijnlijk geraffineerde rol speelt: bekijk hier het fragment over Flitshandel uit de ‘Zondag met Lubach’ van zondag 22 maart.


Aanmelden nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.