Terugkijken: het webinar Text mining

Terugkijken: het webinar Text mining

Bij het derde webinar van Data Science Alkmaar op donderdagmiddag 26 november a.s. staat text mining centraal. Wij gaan je deze middag vertellen waarom het belangrijk is dat je ervan weet:

26 november 2020

16:00

Online

Gratis

Een zeer groot gedeelte van alle data die digitaal beschikbaar is betreft tekst. Tekst wordt gerekend tot ongestructureerde data, anders dan gestructureerde data, waarbij je werkt met kolommen en rijen. Text mining gaat over oplossingen om kennis uit deze teksten te halen.

Bijvoorbeeld om vragen te beantwoorden als: ‘Wat wordt er over onze organisatie gezegd op social media?’ of: ‘Wat zijn de problemen die in ons online klantenforum worden besproken?’, of: ‘Wat zijn de trends in de meldingen openbare ruimte?’ 

Er zijn heel veel, niet gestructureerde teksten in digitaal formaat beschikbaar die kunnen worden gebruikt voor het genereren van zeer interessante inzichten. Text mining is ook een belangrijk fundament van conversational platforms, de chatoplossingen die op steeds meer websites worden aangeboden. 

Wat gebeurt er allemaal achter de schermen om de vraag te kunnen interpreteren en te beantwoorden die je daar invoert?  Tekst mining biedt veel kansen, maar ook uitdagingen voor  vrijwel iedere organisatie. 

Dit webinar werd wederom aangestuurd door gespreksleider Marijn Plomp en Frans Feldberg verzorgde een update voor wat betreft de ontwikkelingen rondom big data en AI in het algemeen en Data Science Alkmaar in het bijzonder.

Bij afwezigheid van gast Wendy Günther was het Robin Zondag die vertelde over de kansen die Textmining biedt, want zo is het: Data Science Alkmaar gaat over waarde creëren met (big) data en artificial intelligence. Wees erbij, zorg dat je ervan weet. Kijk het terug!


Wendy Günther

is postdoctoraal onderzoeker aan de VU, onderdeel van het KIN centrum voor digitale innovatie. Ze is geïnteresseerd in hoe organisaties data- en analyse technologieën kunnen gebruiken om sociale en economische waarde te creëren. In dit webinar zal ze uitleggen hoe organisaties gebruik kunnen maken van ’topic modelling’-algoritmes om relevante inzichten te verkrijgen en mogelijk organisatieprocessen te verbeteren en te innoveren.


Robin Zondag

is een digital services & AI industrie-veteraan en bijvoorbeeld wereldwijd verantwoordelijk geweest voor de ontwikkeling van de Google Cloud AI labs van Atos. Sinds vorig jaar leidt hij de consultancy start-up Digital Sundai. Robin zal spreken over de veelbelovende toepassing van voice- en chatbots. Wat is het? Waarom kan het waardevol voor organisaties zijn? Hoe kun je voice- en chatbots inzetten bij grote en kleine organisaties? Inclusief praktijkvoorbeelden. 

Je kunt je niet meer aanmelden.