Co-creatie ‘Energietransitie en verduurzaming’ met regio Alkmaar gestart

Maandag 4 oktober werd een vliegende start gegeven aan het eerste co-creatie-traject van het Regio Team op het thema Energietransitie/verduurzaming. Interessant is dat dit traject daadwerkelijk leidt tot een prototype: een concrete datagedreven oplossing.

Data Science Alkmaar heeft een initiatief ontwikkeld om collectief, met diverse partners/partijen, de mogelijkheden te kunnen verkennen voor wat betreft de ontwikkeling van projecten waarbij (big) data en artificial intelligence het gereedschap vormen: kunnen we mét elkaar datagedreven kansen en/of oplssingen creëren?

Zo geeft Data Science Alkmaar – in principe een platform voor innovatie dat Noord-Holland inspireert en motiveert middels colleges/webinars en workshops – invulling aan een steeds meer pro actieve-houding: het stimuleren van data gedreven projecten en het verbinden van partijen.

Maandag 4 oktober werd een vliegende start gegeven aan het eerste co-creatie-traject van het Regio Team op het thema Energietransitie/verduurzaming. Moderator in dit traject is Shintō Labs. Interessant is dat dit traject daadwerkelijk leidt tot een prototype: een concrete datagedreven oplossing.

Regio Team
Onder de noemer Regio Team werken de gemeenten Alkmaar, Bergen, Castricum, Heerhugowaard, Heiloo, Langedijk en Uitgeest samen, waarbij zij zich speciaal richten op de Focusonderwerpen Wonen, Duurzame Bereikbaarheid en Energie-innovatie.

Shintō Labs
heeft een aanpak ontwikkeld om in stappen te komen tot datagedreven oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Het startpunt is een maatschappelijke opgave waarbinnen gezamenlijk op zoek wordt gegaan naar een ‘challenge’ in de Challenge Fix. Het resultaat vormt de opmaat naar de Design Sprint waarin in vijf dagen een idee wordt omgezet in een prototype.

Naast het prototype wordt tevens een antwoord gegeven op hypotheses die worden geformuleerd en op de vraag of het de moeite waard is om verder te investeren in de oplossing van het vraagstuk. Als uit de validatie van de Design Sprint blijkt dat het prototype voldoet, kan het verder worden ontwikkeld.

Stap 1 | Challenge fix
In één middag werd in eerste instantie de uitdaging van de energietransitie/verduurzaming verkend en gezamenlijk goede ideeën geïnventariseerd. Uitgangspunt is daarbij: we denken in datagedreven oplossingen. Aan het eind worden alle ideeën besproken en één specifieke uitdaging – het Beste Idee – gekozen om daadwerkelijk uit te werken.

Stap 2 | Design Sprint
Shintō Labs werkt vervolgens met het principe van de Design Sprint: een methode om in hele korte tijd een waardegedreven applicatie te ontwikkelen. Met het Beste Idee als uitgangspunt wordt aldus daadwerkelijk geprobeerd in korte tijd het idee om te zetten in een prototype, waarbij we ook zoveel mogelijk gebruik wordt gemaakt van echte data.

Resultaat: een werkelijk gevalideerd prototype dat mede door de groep ontworpen is. Binnenkort worden dus volgende stappen gezet.


Opdrachtgever: Regio Team | Wim Joosten, Nico van Ginkel​
Coördinatie: Data Science Alkmaar | Frans Feldberg, Rob Marijn
Moderator: Shinto Labs | Jurriaan Souer, Mignon Wuestman


Aanmelden nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.