Bijzondere eerste dag VU-studenten in Alkmaarse Grote Kerk

De start van het nieuwe academisch jaar voor studenten heeft al veel stof doen opwaaien, want: kunnen studenten wel starten zoals in 'normale' tijden? Maar zelfs tijdens het anders-dan-normaal-collegejaar weet de Vrije Universiteit Amsterdam echter een nieuwe lichting studenten fysiek samen te brengen; coronaproof én op een schitterende locatie.

Veel gaat er online dit collegejaar en gezien de maatregelen is dat niet anders. Maar ook binnen de maatregelen valt er dankzij creatief en verantwoord denken ook nog zeker het een en ander fysiek te realiseren. Studenten van de VU-masteropleiding Digital Business and Innovation werden dan ook getrakteerd op een bijzondere kick-off op woensdag 2 september. Misschien zelfs wel juist méér bijzonder dan in voorgaande jaren. 

 Maximale verbinding 

Het uitgangspunt van de eerste dag van het collegejaar: studenten maximaal te verbinden. Aanwezigheid gold uiteraard op vrijwillige basis, de bijeenkomst werd ook gestreamd. Opleidingsdirecteur Bart van den Hooff: “Op de VU-campus zijn de mogelijkheden nu beperkt, maar we wilden toch zoveel mogelijk cohesie creëren tussen de studenten.” 

Kerndocent in het programma en medeorganisator van de colleges in Alkmaar, Frans Feldberg: “We hebben een prachtige locatie geregeld: de middeleeuwse Grote Kerk midden in Alkmaar. Een monument waar ruimte is om 150 mensen – coronaproof – samen te brengen. Verbinden en fysieke ontmoeting vinden we als VU ontzettend belangrijk, maar dan uiteraard wél conform een strikt protocol dat met alle verantwoordelijke partijen is opgesteld en afgestemd.” 



De burgemeester van Alkmaar heeft de studenten persoonlijk verwelkomd, op het programma stonden colleges over digitale innovatie die werden gegeven door docenten van de VU en experts uit het bedrijfsleven. 

“Bij de VU denken we altijd creatief,” zegt Feldberg. “We staan als universiteit midden in de samenleving. We willen impact hebben in de volledige breedte van de maatschappij.” Alkmaar lijkt misschien op het eerste gezicht een aparte keuze voor een Amsterdamse universiteit, maar de VU heeft onderzoeksprojecten lopen door het hele land. En juist ook in de kop van Noord-Holland wordt actief samengewerkt met een veelheid aan organisaties, met Data Science Alkmaar voorop. “Het is een praktische beweging, in de Grote Kerk kan het event coronaproof worden georganiseerd, maar ook een hele natuurlijke. Het lijkt misschien logisch om altijd in Amsterdam te zitten, maar we zijn juist ook bereid om actief de samenleving op te zoeken, buiten de reguliere kaders te denken.” 

Burgemeester, keynotes en alumni 

Op de dag zelf sprak niet alleen de burgemeester van Alkmaar, Piet Bruinooge, maar ook wethouder Elly Konijn ging in op het belang van samenwerking met de VU in de regio. Daarnaast leerden de studenten gedurende de dag via keynotes, waarin maatschappelijke thema’s worden verbonden met het opleidingsprogramma, meer over digitale innovaties en de invloed ervan op de samenleving. In de kop van Noord-Holland is ‘Seed Valley’ gevestigd, een groep organisaties die zich bezighouden met zaadverdeling en een essentiële rol vervullen in de wereldvoedselproductie. Eén van deze bedrijven, Bejo Zaden, gaf een college over de invloed van digitale innovaties op hun bedrijfsvoering en het oplossen van de uitdagingen waar de samenleving in deze voor staat, de 

Rabobank verzorgde een college over de invloed van digitale innovaties op de financiële sector. Deze colleges werden verzorgd door VU alumni. Kortom, de verbinding tussen de samenleving, de praktijk en de theorie werd direct gelegd voor de studenten. 

Ondanks, of misschien wel juist dankzij, alle maatregelen werd dus de eerste dag van deze VU-studenten eentje om niet snel te vergeten. “De VU wil zich nadrukkelijk verbinden met de samenleving en studenten actief betrekken. En ondanks dat het nu misschien wat moeilijker is, willen we geen mogelijkheid onbenut laten om iedereen bij elkaar te brengen en impact te creëren. Op een verantwoorde manier natuurlijk,” aldus Feldberg. 

Over Vrije Universiteit Amsterdam
De VU is ambitieus in wetenschappelijk onderzoek en onderwijs en stimuleert de vrije en open communicatie van ideeën. Daarbij staat de VU voor universele universitaire waarden als academische vrijheid en onafhankelijkheid. Dat vertaalt zich in drie kernwaarden: verantwoordelijk, open en persoonlijk. 

Aanmelden nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.