Het Nederlandse onderzoeksinstituut KWR wint Europese 'hackaton' met een corona-alarmeringssysteem voor rioolwater. Europese commissie koppelt investeerders aan dit initiatief.
Een interessant artikel van Jan Fred van Wijnen in het FD: een groep Europese wetenschappers, samengebracht door onderzoeksinstituut KWR uit Nieuwegein, wil de verspreiding van het coronavirus monitoren in rioolwater. Door regelmatig monsters te nemen in afvalwaterzuiveringen, hopen ze te kunnen waarschuwen voor een nieuwe uitbraak.
Het systeem, dat Sewer4Covid heet (sewer is Engels voor riool), is een van de winnende concepten voor coronabestrijding in een ideeënwedstrijd van de Europese Commissie. De data over virus in het rioolwater worden gecombineerd met data uit ziekenhuizen en bevolkingsgegevens. Dat moet helpen om op tijd specifieke beschermingsmaatregelen te nemen bij nieuwe besmettingen.
KWR doet al jaren onderzoek naar concentraties van virussen en drugs in het rioolwater. Begin februari heeft het instituut, dat eigendom is van de Nederlandse drinkwaterbedrijven, voor het eerst gezocht naar corona-sporen. Een week nadat de eerste Nederlandse besmetting was vastgesteld, werd het virus aangetroffen in verschillende installaties voor afvalwaterzuivering, waaronder die van Schiphol.
Andere monsters, in Amersfoort en Terschelling, toonden de sporen van het virus al aan voordat de eerste patiënten zich daar bij de huisarts hadden gemeld. Dit bevestigde het idee van de onderzoekers dat rioolwater een voorspellende functie heeft.
‘Met onze data-analyse kunnen we geen persoonlijke besmettingen vaststellen’, zegt Dragan Savic, ceo van KWR. ‘Het is een aanvulling op het beleid om zoveel mogelijk mensen individueel te testen. Maar we kunnen wel een early warning geven over de verspreiding door het land. Bovendien moet het onze beleidsmakers helpen om beter te zijn voorbereid op een volgende uitbraak van het virus.’
Lees ook het hele artikel hier (abonnement FD waarschijnlijk essentieel).
rm